Zuid-Afrika ontmoet Nederland bij Focus Enterprise Solutions

ERP - Dynamics 365 Finance

Speciaal dubbelinterview met Meinke Esterhuizen (37) en Niel Rootman (39) uit Zuid-Afrika die solliciteerden bij Focus Enterprise Solutions en nu in Nederland wonen en werken.

Zowel Niel als Meinke zijn geboren en getogen in Pretoria, een van de drie hoofdsteden van Zuid-Afrika. Meinke heeft een IT Business Management Diploma, Niel studeerde Accounting. Niel is in mei 2021 naar Nederland verhuisd en is Senior Functional Consultant, terwijl Meinke sinds kort bij Focus Enterprise Solutions aan de slag gaat als ERP Consultant.

Online solliciteren

Solliciteren kan voor sommige mensen een uitdagende onderneming zijn, maar wat gebeurt er als je droombaan 8.977 kilometer verderop ligt? Het eerste contact tussen Focus Enterprise Solutions en de sollicitanten verliep volgens zowel Meinke als Niel heel soepel. De online sollicatie was eenvoudig en de verschillende interviews verliepen allemaal vloeiend via Teams, met nog een laatste face-to-face interview op kantoor in Bunnik. Meinke: De overgang was vrij eenvoudig omdat er vooraf veel gesprekken hadden plaatsgevonden.Ik waardeerde de inhaalsessie voorafgaand aan mijn start bij het bedrijf. Mijn toekomstige collega’s waren oprecht geïnteresseerd om te horen hoe ik me aan het settelen was.” Niel, die nu ruim een jaar in Nederland werkt, heeft een goede match gevonden met het bedrijf en waardeert de platte structuur. Hij voegt eraan toe: “Ik vind het leuk dat het een relatief klein bedrijf is, het biedt meer flexibiliteit en staat open voor nieuwe ideeën! “

De grote stap

Zowel Meinke als Niel vertrouwden op Expat Property Brokers voor het vinden van geschikte huisvesting niet al te ver van het kantoor. Voor Meinke betekende dit een huis in een gezinsgerichte buurt en in de nabijheid van een kinderdagverblijf voor haar dochtertje van 16 maanden. Toen Niel contact opnam met het expatbureau was hij ook heel specifiek over zijn eisen. Hij was op zoek naar een gemeubileerd huis in een rustige omgeving met een kleine tuin waar zijn twee Schotse Terriërs ruimte zouden hebben om te spelen. Volgens Niel is de Facebookgroep ‘Zuid-Afrikanen in Nederland’ zeer behulpzaam bij het vinden van informatie voor beginnende Zuid-Afrikaanse verhuizers naar Nederland. “Ik heb veel geluk gehad bij het vinden van mijn huis en ik woon heel graag in Houten”, zegt hij.

Nederlands leren

Hoewel Afrikaans en Nederlands bepaalde overeenkomsten hebben, zijn het twee heel verschillende talen. Daarom volgde Niel een online cursus Nederlands van 15 weken specifiek gericht op Zuid-Afrikanen. “Het werd gegeven door een dame die een tijdje in Zuid-Afrika woonde en de cursus richtte zich vooral op de overgang tussen deze twee talen. Ik moet constant mijn hersenen trainen bij het overschakelen van Afrikaans naar Nederlands en zal moeten blijven oefenen om mijn Nederlandse accent goed te krijgen”. Voor Meinke is het van vitaal belang om de Nederlandse taal adequaat te leren, omdat het een belangrijk onderdeel is van sociale integratie.  “Ik zal op hetzelfde niveau moeten zitten als mijn dochter als ze in de toekomst naar school gaat”, zegt ze.

De voordelen van wonen in Nederland

“Ik denk dat Nederland een geweldig land is om kinderen in op te voeden, omdat het betere onderwijskansen biedt. De mensen zijn vriendelijk en meegaand en de landelijke gebieden zijn groen en mooi. Het is fascinerend om te zien hoeveel mensen zonder helm fietsen, dit zou ondenkbaar zijn in Zuid-Afrika, omdat het veel te riskant zou zijn”, zegt Meinke. Ze is ook een grote fan van Nederlandse gebakjes en is helemaal weg van hagelslag. “Ja, die hebben we in Zuid-Afrika ook, maar ze worden puur gebruikt voor het versieren van taarten, dus ik ben nu heel blij dat ik ze elke ochtend als ontbijt kan hebben”. Niel houdt van de ‘stroopwafels’ en waardeert de manier waarop Nederlanders recht door zee en direct zijn. “Ik heb geleerd dat ik ook direct moet zijn in mijn communicatie en mijn standpunt moet overbrengen wanneer dat nodig is,” voegt hij eraan toe.

Dat je vanuit Nederland door heel Europa kunt reizen is volgens zowel Meinke als Niel ook een enorme bonus. Hoewel Niel het afgelopen jaar vooral enkele Nederlandse toeristische plaatsen heeft bezocht, is hij van plan om later dit jaar naar Disneyland Parijs te gaan en hoopt hij deze winter de sfeer van een Duitse kerstmarkt op te snuiven. “Alles is zo dichtbij en makkelijk om naartoe te reizen, het is geweldig”, zegt Niel. Meinke is gefascineerd door de Elfstedentocht, en hoewel ze nog niet (ijs)schaatst, is ze van plan het te leren, in afwachting van een ijskoude winter. 

Heimwee

Het missen van familie en vrienden is iets waar alle expats mee te maken krijgen als ze in het buitenland wonen. Niel had het geluk dat zijn moeder en zus hem eerder dit jaar bezochten, en hij heeft ook al plannen gemaakt om met kerst terug te vliegen naar Zuid-Afrika. Naast het missen van haar familie en vrienden, mist Meinke ook de traditionele Zuid-Afrikaanse cider genaamd Savanna Dry, dus als iemand haar kan vertellen waar ze het in de omgeving kan kopen, zou het haar dag maken! Het weer duikt tijdens het gesprek vanzelf op, omdat ze allebei het warme, milde Zuid-Afrikaanse klimaat missen. “De winters zijn hier behoorlijk streng, omdat het vroeg donker wordt en de dagen kort zijn. Daarom heb ik besloten om optimaal te genieten van de zomerperiode in Nederland en veel buitenactiviteiten te doen terwijl het weer nog goed is”, vertelt Niel.

Welkom nieuwkomers

Focus Enterprise Solutions is blij met beide nieuwe collega’s en heet hen van harte welkom. “Eerdere ervaringen met mensen uit Zuid-Afrika hebben ons geleerd dat velen enthousiaste, goed opgeleide professionals zijn en dat hun werkethiek heel goed past bij die van ons team en onze organisatie. We kijken ernaar uit om Niel en Meinke te betrekken bij onze klantprojecten en te leren van hun ervaringen”, besluit Andre Snijder, CEO Focus Enterprise Solutions.

Dit blog is eerder in het Engels verschenen op de website van de Broad Horizon Groep: www.broadhorizon.com/nl/blog/south-africa-meets-the-netherlands-at-focus-enterprise-solutions/

Reageren is gesloten.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, blogs, downloads en events? Meld je aan voor de nieuwsbrief.