Microsoft Ignite: de metaverse – jouw digital twin
Van 2 t/m 4 november 2021 vond de Microsoft Ignite-conferentie plaats. Tijdens deze conferentie namen meer dan 100.000 wereldwijde deelnemers uit verschillende sectoren deel om te horen over de nieuwste Microsoft-technologieën, producten en services. Voor de COVID-19-pandemie vond de conferentie lokaal plaats in diverse landen, zoals de VS (Seattle) en Nederland (Amsterdam), met de nadruk op een specifiek thema op elke locatie. Dit jaar was de enige manier om de conferentie bij te wonen online en werd er geen onderscheid gemaakt tussen doelgroepen en klanten. Deelnemers konden verschillende sessies volgen van verschillende keynote sprekers die een overzicht gaven van de trends en verwachtingen of meer in detail ingingen over specifieke onderwerpen. Microsoft’s CEO Satya Nadella vertelde wat Microsoft ziet als de toekomst en presenteerde de strategie voor de toekomst. Bovendien kondigde hij veel nieuwe technologieën aan, voornamelijk gericht op Microsoft-apps. Deze zijn terug te vinden in het zogenoemde Book of News. In dit blog delen we een van die interessante ontwikkelingen, namelijk de metaverse.
Hybride werken
Een van de concepten die Microsoft tijdens Ignite presenteerde is de metaverse, een interactieve virtual reality wereld waar we in 2D of zelfs 3D kunnen vergaderen en met collega’s kunnen samenwerken. Dit concept komt voort uit een sciencefictionroman uit de jaren tachtig en is nu een van de belangrijkste trends die Microsoft presenteerde tijdens Ignite. Om actief te zijn in de metaverse gebruikt Microsoft virtual reality-technologie om voor elke persoon een eigen avatar te maken. Deze avatar ziet er net zo uit als jij: het bootst je uitdrukkingen en je gezichtsbewegingen na, als je praat zal de avatar dit ook doen en als je je handen gebruikt zal je avatar dat ook doen. Het is dus eigenlijk als een virtual reality-versie van jou zelf, of te wel een ‘digital twin’ (digitale tweeling). Naast het creëren van een digital twin van mensen kan er ook een digital twin van je kantoor gegenereerd worden. Met andere woorden, in de metaverse kun je kantoorruimtes creëren en kunnen mensen vervolgens inloggen en vergaderingen houden in deze virtuele ruimtes, waarbij de avatars elkaar ontmoeten. Facebook kwam onlangs ook met dit metaverse concept, maar daar hebben ze nog geen real-life (zakelijke) applicatie voor, terwijl Microsoft dat wel heeft.
De algemene consensus over de metaverse is dat het een kans heeft om te werken omdat het een zakelijke toepassing is. Hybride werk zal blijven bestaan. De manier waarop mensen voor de pandemie werkten – vijf dagen per week van negen tot vijf naar kantoor gaan – zal niet langer de norm zijn. Deze veranderde realiteit geldt voor alle bedrijven wereldwijd. Bedrijven moeten nu uitzoeken hoe ze hun mensen met elkaar kunnen laten praten, samenwerken en dezelfde voordelen kunnen krijgen als ze samen op kantoor zijn. Feit is: we zijn niet meer samen, we zijn online. Een van de ideeën die Microsoft bedacht is het gebruik van deze metaverse. Omdat de metaverse een online tool is, en je deze kunt gebruiken waar je ook bent, kun je communiceren en uitdrukkingen zien zonder fysiek voor de camera te staan of een ruimte te delen. ‘Ook al is het een virtual reality-ruimte, het is bijna alsof je een game speelt en je bent samen met de mensen met wie je het spel speelt’, stelt Microsoft. Zelfs als je met iemand praat die een andere taal spreekt, kunnen de woorden in je eigen taal worden vertaald.
Gezamenlijke toepassingen
Om ervoor te zorgen dat bedrijven de metaverse ook daadwerkelijk gebruiken, moet er een horde worden genomen door bedrijven en mensen. Ze moeten een avatar maken en elkaar ontmoeten in een kantoorruimte in het metaverse in plaats van te vergaderen in Microsoft Teams of een andere digitale ‘vergaderruimte’ die mensen nu gebruiken.
Hiervoor is speciaal voor Teams een app gemaakt: Mesh. Het is een mixed-reality update voor Teams en geeft mensen toegang tot de metaverse. Het biedt gebruikers gepersonaliseerde digitale avatars en ruimtes om elkaar te ontmoeten – oftwel de digital twin van jou en jouw kantoor. ‘Hybride werk is een blijvertje’, legt Microsoft uit. Het betekent dat mensen online werken, verspreid zijn over locaties en niet van negen tot vijf werken. We zien nu dat veel mensen camera moe zijn, ze zijn het beu om de hele tijd naar een camera te staren. Door gebruik te maken van een avatar dit worden losgelaten.
Omdat hybride werk ‘here to stay’ is, moet het ook werken en daarom worden er samenwerkingstoepassingen gebruikt. Tegenwoordig werken bedrijven en mensen met veel verschillende apps en systemen. De business draait via Teams, maar je werkt tegelijk met veel verschillende applicaties. In plaats daarvan hoef nu geen Word, Excel of een ander (Microsoft) programma meer apart te openen; het is allemaal geïntegreerd in Teams waar alles direct zichtbaar is. In plaats van bijvoorbeeld de stadia van je productieproces in verschillende applicaties te laten zien, wordt de informatie van alle verschillende applicaties samengebracht in Teams, inclusief waar en wanneer een bestelling is geplaatst, welke voorraad je hebt, hoeveel je moet bestellen, wat de fase van de bestelling is, enz., Zo kun je de productie- en transportprocessen naadloos volgen. Al die onderdelen van een bedrijf worden gemaakt in Power BI en Power Apps en ze komen samen in Teams.
Een andere kijk op het bedrijf
Dit hele idee van de metaverse is niet nieuw, maar het was nog nooit zo vergevorderd als nu. Wel zien we dat het moeilijk is voor mensen om te veranderen. Normaal gesproken zou de werkvloermanager fysiek in het magazijn zijn. Hij of zij loopt rond, kijkt naar de voorraad, controleert de voorraadniveaus en schijft informatie op een stuk papier. In dit nieuwe tijdperk van digitale transformatie worden bedrijven gedwongen om hun bedrijfsprocessen in een digitale vorm te plaatsen.
Avatars in een virtual reality kantoor
Op de Ignite-conferentie lieten de sprekers ideeen achter die mensen zullen helpen om zich hier bewust van te worden. Ze triggeren mensen door na te denken over zaken zoals: hoe digitaliseren we bepaalde processen? Hoe richten we Teams in met gezamenlijke toepassingen van applicaties? Het vraagt om een andere manier van denken. Organisaties beseffen zich meer en meer dat we geen andere keuze hebben dan onze processen te digitaliseren.
Graag kijken wij met jouw organisatie mee en helpen we om alle processen op de juiste manier in te richten, zodat ook jouw organisatie klaar is voor de nieuwe toekomst. Wil je meer hier over weten? Neem dan contact met ons op.
Lees ook deel 2 over Ignite: Microsoft Ignite: data als de meest strategische asset van een bedrijf
Reageren is gesloten.