Microsoft Ignite: data als de meest strategische asset van een bedrijf

Van 2 t/m 4 november 2021 vond de Microsoft Ignite-conferentie plaats. Tijdens deze conferentie namen meer dan 100.000 wereldwijde deelnemers uit verschillende sectoren deel om te horen over de nieuwste Microsoft-technologieën, producten en services. Eerder publiceerde we al een blog over de metaverse.
In dit 2e blog over Ignite gaan we in op data en het dataversum.

Klanten vragen steeds meer

Een terugkerend thema van Microsoft’s Ignite-conferentie dit jaar was data. De sprekers bleven benadrukken dat data de meest strategische asset van een bedrijf is. Het gebruik van data is de manier om klanten voorspelbaarder te maken en jouw organisatie in staat te stellen proactiever te worden. Klanten vragen tegenwoordig nu eenmaal meer van bedrijven: zij willen weten waar hun bestelling is en wanneer deze geleverd gaat worden. Als er een probleem is met de bestelling willen zij in contact komen met de klantenservice. Zij willen iemand kunnen bellen die hen daadwerkelijk een antwoord kan geven. Door goede klantenservice te bieden, kan een bedrijf zijn klanten behouden in plaats van ze te verliezen door kleine problemen.

Als bedrijf moet je je gegevens optimaliseren. Met gegevens kunt je zakelijke beslissingen nemen op basis van wat er in het verleden is gebeurd. Als je de gegevens nader bekijkt kun je zien wat wel werkt en wat niet. Zo kun je erachter komen hoe je trends kunt identificeren en hoe je kunt voorspellen wat klanten willen en wanneer ze het willen, evenals hoe je proactief kunt worden. Bedrijven verzamelen nu al een grote hoeveelheid gegevens, met name bedrijfsgegevens (transactiegegevens, wie op tijd heeft geleverd, wie met vertraging heeft geleverd, enz.). Deze gegevens verzamelen ze op de werkvloer en bij de klantenservice. Deze informatie helpt bedrijven vervolgens om betere zakelijke beslissingen te nemen, zoals wanneer ze producten kopen (omdat de prijzen lager zijn in een specifieke tijd van het jaar) en van wie ze deze moeten kopen.

Het dataversum

Wat onder de collaboratieve applicaties in het metaverse ligt, is wat Microsoft het dataverse noemt. Om alle ideeën voor deze samenwerkingstoepassingen daadwerkelijk te laten werken, heb je een plek nodig waar alle gegevens worden verzameld. In het verleden werden Dynamics 365 FinanceSupply Chain Management en Commercie simpelweg Finance & Operations genoemd. Tegenwoordig wordt dit, samen met Human Resources, Unified Operations genoemd. Het Power-platform werkt met uniforme bewerkingen. Het bevat Power BI, Power Apps, Power Automate en Power Virtual Agents. Bovendien omvat klantbetrokkenheid verkoop, buitendienst, projectservice automatisering en marketing. Al deze elementen worden samengebracht in het dataversum dat in wezen een groot datawarehouse is.

Alle verzamelde gegevens kun je in de software laden die deze informatie vervolgens kan analyseren, wat resulteert in suggesties om betere zakelijke beslissingen te nemen. Het onderschrijft de verklaring van Microsoft dat data het grootste en meest waardevolle strategische bezit is van organisaties. Daarom heeft Microsoft onlangs Azure Synapse Analytics gelanceerd. Dit is een analyse-engine die de gegevens voor jou begrijpelijk maakt. Het is een onbeperkte analyseservice die gegevensintegratie, enterprise datawarehousing en big data-analyse samenbrengt, waardoor de gegevens tot op zekere hoogte voor je worden ontrafelt, zodat je ze kunt begrijpen. Immers, je kunt alleen data gebruiken als je deze eerst hebt ontrafelt. De AI in Azure Synapse Analytics vertelt wat je moet doen en wanneer, op basis van miljoenen gegevens. Het helpt bedrijven hiermee om betere zakelijke beslissingen te nemen, inclusief informatie welke leveranciers goed zijn op basis van hun geschiedenis (zoals op tijd leveren, zonder defecten, enz.).

Bovendien geeft de analyse een bedrijf de mogelijkheid om proactief te reageren. Als de brandstofprijzen bijvoorbeeld hoger zijn dan gemiddeld, reageren de meeste mensen op een vergelijkbare manier. Als je hier als bedrijf op kunt reageren met marketingcampagnes of alternatieven kunt bedenken, kun je een duurzaam bedrijf creëren dat consequent levert. Met andere woorden: het dataversum stelt een bedrijf in staat betere zakelijke beslissingen te nemen door voorspellend en proactief te worden. Hoe onderneem je nu actie en hoe kun je de volgende keer reageren als een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt? Data kan je helpen dit uit te zoeken.

Een andere nieuwe applicatie die Microsoft heeft gelanceerd is Azure Purview, die gebruikt wordt voor de beveiliging van het dataversum.

Verbetering van de ervaring van de klant

Bedrijven moeten nadenken over hoe ze hun werk anders kunnen doen. Hybride werk is inmiddels blijvend. Personeel zal dus niet altijd op hetzelfde moment of fysiek op dezelfde plaats op kantoor aanwezig zijn. Je moet dus uitzoeken hoe medewerkers hun productiviteit en efficiëntie nog steeds kunnen optimaliseren in een hybride wereld. Het antwoord van Microsoft daarop is de metaverse en collaboratieve applicaties, allemaal samengebracht in Teams.

Met alle relevante data in het dataversum kun je als bedrijf nu eenvoudig zien welke onderdelen defect zijn, welke leveranciers ondermaats zijn en kun je andere inzichten krijgen in je bedrijfsprocessen. Deze informatie heb je nodig om de klantervaring te verbeteren. Als er minder defecten zijn en je klanten met relatieve zekerheid kunt vertellen op welke datum en tijd hun bestelling wordt afgeleverd, ervaren jouw klanten een betere, meer persoonlijke ervaring.

De gegevens kunnen ook klanten classificeren en profileren, zodat je andere producten rechtstreeks aan individuele klanten kunt verkopen. Neem bijvoorbeeld een klant van wie je weet dat hij elk jaar zijn huis schildert. Een maand voordat ze normaal gesproken aan deze jaarlijkse taak beginnen, kun je deze klant benaderen met informatie over verftrends, kleuren, nieuwe tinten van zijn / haar favoriete kleur, enz., Allemaal op basis van data.

Inzichten in de Supply Chain

Een ander heel nieuw product dat Microsoft heeft gelanceerd, heet Supply Chain Insights. Tijdens de pandemie hebben veel bedrijven het zwaar te verduren gehad omdat hun toeleveringsketen werd verstoord. Schepen in China konden niet varen, fabrieken konden geen voorraad produceren en er was een tekort aan grondstoffen. Omdat bedrijven nooit eerder met een disruptie op dit niveau te maken hadden gehad, konden ze hier niet op inspelen. Een andere verstorende omstandigheid die gevolgen heeft voor bedrijven is klimaatverandering, zoals orkanen, perioden van droogte en andere extreme weersomstandigheden.

Hoe kun je daarop inspelen en toch je bedrijf draaiende houden? Bedrijven hadden vroeger verschillende systemen met betrekking tot hun toeleveringsketen om relevante gegevens te verzamelen. Microsoft heeft echter een app gebouwd met de naam Supply Chain Insights om de noodzaak van meerdere applicaties te elimineren. In deze app kun je bijvoorbeeld zien dat er een orkaan is in de buurt van Japan. Met deze informatie kun je verwachten dat er over een maand vertraging is in de Japanse fabriek. De Supply Chain Insights app geeft vervolgens een overzicht van mogelijke alternatieve verkopers van over de hele wereld. Door in plaats van in Japan, voor één maand in Florida of Spanje in te kopen betekent dat je bedrijfsgang niet hoeft te worden verstoord. De gegevens die in de Insights-applicatie worden verzameld, bevatten informatie over verkeer, het weer, leveranciers, enzovoort. Bedrijven en hun leveranciers kunnen hetzelfde sjabloon gebruiken welke vervolgens kan worden gedeeld met zakenpartners. De gegevens worden samengebracht en in de Supply Chain Insights-applicatie wordt een digital twin van de hele operatie van het bedrijf gecreëerd. Het programma voert simulaties uit voor het bedrijf, van waaruit je risico’s kunt beperken, actie kunt ondernemen en alternatieven kunt overwegen.

Nogmaals, deze tool is gebaseerd op samenwerkingstoepassingen. Hybride werk zal blijven bestaan en data is volgens Microsoft de meest strategische asset van een bedrijf. Het lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn voordat bedrijven deze nieuwe en binnenkort te lanceren integraties tussen Dynamics 365 en Microsoft 365 gebruiken om iedereen in een organisatie in staat te stellen efficiënt en productief verbinding te maken, te communiceren en samen te werken aan zakelijke taken en processen.

Wil je weten hoe jij de nieuwste ontwikkelingen kan inzetten in jouw organisatie?
Neem dan contact op met ons. Wij vertellen je er graag meer over.

Reageren is gesloten.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, blogs, downloads en events? Meld je aan voor de nieuwsbrief.