Eenvoudig omzet en kosten van abonnementen verwerken in jouw ERP-systeem

Beheer abonnementen in Dynamics 365 met de Subscription Billing module

De afgelopen jaren heeft er een sterke ontwikkeling plaatsgevonden binnen organisaties waarbij de klassieke business modellen van verkoop veranderen. We zien dat eindklanten steeds meer behoefte hebben om producten en diensten af te nemen op basis van een abonnementsvorm. Maar om aan deze ontwikkelingen in de markt te kunnen voldoen, dienen partijen hun klanten wel dergelijke nieuwe vormen te kunnen aanbieden.

Heb jij ook de uitdaging dat klanten steeds vaker om diensten op basis van abonnementen vragen maar dat het lastig is om dit te verwerken in jouw ERP-systeem? Wil je weten wat de mogelijkheden zijn om deze abonnementsvormen op de juiste manier te verwerken? Lees dan verder in dit blog. Er is nu namelijk een oplossing en deze zit tegenwoordig gewoon in de standaard van (jouw) ERP-systeem Dynamics 365.

Wat is de Subscription Billing module?

De ontwikkelingen bij Microsoft staan niet stil en onlangs hebben zij een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan Dynamics 365 Finance: Subscription Billing. Jeroen Huijsman, consultant bij Focus Enterprise Solutions, vertelt in dit blog meer hierover.

“Subscription Billing is een nieuwe module” vertelt Jeroen. “Met deze module krijg je de mogelijkheid om de prijs- en facturatiemogelijkheden die voorheen alleen beschikbaar waren via de projectenmodule te gebruiken voor je standaard sales-orders. De module is dus erg handig als je abonnementen aan je klanten verkoopt. Een relatief nieuwe regel daarbij is dat je niet alleen de omzet over de duur van het contract verdeelt, maar ook de kosten die bij het abonnement horen.”

Microsoft had daar tot nu toe nog geen passende oplossing voor binnen Dynamics 365 Finance, maar nu dus wel met deze Subscription Billing module. En deze zit nu standaard in Dynamics 365 Finance “De module staat overigens niet standaard ‘aan’, maar wij kunnen je helpen om deze te activeren. Deze nieuwe module biedt onze klanten echt mogelijkheden.” aldus Jeroen.

Met Subscription Billing krijg je een hele reeks nieuwe functionaliteiten die het jou veel makkelijker maken om abonnementsdiensten aan jouw klanten door te rekenen. Op 18 januari 2023 organiseren wij een webinar waarin we jou laten zien hoe deze oplossing voor jou werkt.

Krachtige oplossing – ook voor jouw organisatie

Jeroen gaat verder: “De oplossing klinkt heel simpel, maar is eigenlijk heel krachtig. Met name doordat de module ingrijpt op standaard functionaliteiten van Dynamics 365 Finance. Met deze billing engine kun je heel eenvoudig je factuur-opmaak verzorgen, zonder vooraf heel veel set-up nodig te hebben. Bovendien kun je zo ook eenvoudig voldoen aan de eisen van financiële vastlegging. Daardoor is deze oplossing voor iedereen eenvoudig te gebruiken, ook als het verkopen van abonnementen niet je hoofd business is. Verkoop je alleen maar abonnementen, zoals telecombedrijven, dan is er een geschikte aanvullende oplossing, namelijk een uitgebreidere versie welke je ook naadloos kan koppelen aan jouw Dynamics 365-omgeving. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Subscription Billing in de praktijk, wat kan ik er mee?

“Op dit moment is Focus Enterprise Solutions bezig met de implementatie van Subscription Billing bij een adviesorganisatie op het gebied van belastingen. Zij bieden hun klanten ook toegang aan tot een database met relevante artikelen en dit is in abonnementsvorm. Hiervoor willen zij de Subscription Billing gaan inzetten.

Met deze billing engine kun je heel eenvoudig je factuur-opmaak verzorgen, zonder vooraf heel veel set-up nodig te hebben. Bovendien kun je zo ook eenvoudig voldoen aan de eisen van financiële vastlegging. 

Daarnaast wordt Subscription Billing doorontwikkelt en worden er elke nieuwe versie van Dynamics 365 nieuwe toevoegingen geïmplementeerd. “Met de aankomende release van januari kunnen de eerder door ons gemaakte work-arounds zelfs worden uitgeschakeld. En omdat wij goede contacten hebben met de ISV partner die aan de wieg stond van deze oplossing, kunnen wij snel met hen schakelen mocht dat nodig zijn.”  

Met Subscription Billing krijg je een hele reeks nieuwe functionaliteiten die het jou veel makkelijker maken om abonnementsdiensten aan jouw klanten door te rekenen. Op 18 januari 2023 organiseren wij een webinar waarin we jou laten zien hoe deze oplossing voor jou werkt. In 30 tot 45 minuten adresseert onze expert Jeroen Pas onder meer topics als inflatiecorrectie (erg belangrijk op dit moment), maar ook over het beheer van lopende contracten en mijlpaal facturatie. En je zult zien dat je dankzij deze module niet langer met gekke kortingen hoeft te werken voor een correcte administratie.   

Meld je dus vooral aan voor dit webinar. Doe dat ook als je er niet bij kan zijn. We sturen na afloop namelijk de opname van het webinar, zodat je deze kan terugkijken op een moment dat het jou schikt. Heb je een specifieke vraag die je graag beantwoord wilt hebben tijdens het webinar? Geef dit dan aan op het aanmeldformulier, dan houden we hier rekening mee.

Meer weten over Subscription Billing? 

Wil je weten welke mogelijkheden Subscription Billing jouw organisatie biedt? En wil je niet wachten tot het webinar? Neem dan contact op met Eric van Bost. Hij is als Accountmanager nauw betrokken bij de projecten voor Subscription Billing. Ook als je op zoek bent naar een betrouwbare partij die de implementatie van – of support op – Dynamics 365 voor je kan verzorgen ben je bij hem aan het goede adres.

Webinar subscription billing module

Reageren is gesloten.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, blogs, downloads en events? Meld je aan voor de nieuwsbrief.