De RSAT tool voor automatisch testen

Automatisch testen was een grote uitdaging voor gebruikers van oudere versies van Microsoft ERP, zoals AX 2012. In de praktijk waren er eigenlijk weinig partners en tools die deze functionaliteit goed ondersteunden. Daar is nu verandering in gekomen met de Regression Suite Automation Tool (RSAT). Deze tool sluit volledig aan bij de wensen rondom het geautomatiseerd testen binnen Dynamics 365 Finance en Supply Chain Management (voorheen bekend als Dynamics F&O).

Onlangs vond het webinar ‘Hoe rol je RSAT uit?’ plaats. Tijdens dit webinar liet ik zien wat de mogelijkheden zijn en gaf ik een demo van de tool. Dit blog is gebaseerd op dit webinar. Wil je het webinar liever terugkijken? Dat kan, klik dan hier.

Waarom is automatisch testen zo belangrijk?

Een paar jaar geleden koos Microsoft voor de One Version strategie voor Microsoft Dynamics 365 Finance en Supply Chain Management. Daarmee trok het bedrijf de update-strategie gelijk aan de manier van updaten die we kennen van andere producten van het Dynamics 365 platform.. Zes keer per jaar komt er sindsdien een relatief kleine update van Microsoft Dynamics uit en twee keer per jaar een grotere.

Waar de relatief kleine updates vaak bestaan uit minimale aanpassingen in de functionaliteit en bugfixes, bevatten de grote updates écht nieuwe functionaliteiten, modules en nieuwe mogelijkheden.

Verplichte updates

Microsoft verplicht haar klanten in de Cloud binnen deze One Version strategie minimaal twee keer per jaar te updaten, waarbij je als bedrijf drie opeenvolgende updates aan je voorbij mag laten gaan. Update je niet op tijd, dan zal Microsoft de volgende update automatisch op je omgeving installeren.

De verplichting om twee keer per jaar te updaten, betekent ook dat je minimaal twee keer per jaar tijd en mensen vrij moet maken om te testen. Want hoewel Microsoft haar software natuurlijk altijd grondig test, kunnen er toch bugs in sluipen. En die bugs kunnen voor jouw bedrijf grote gevolgen hebben, als je processen erdoor verstoord worden. De mogelijkheid om via RSAT automatisch te testen, maakt het update proces dus een stuk eenvoudiger én het kost jouw organisatie veel minder resources.

Moet je altijd testen?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om niet te testen, maar dat brengt het nodige bedrijfsrisico met zich mee. Je wilt immers niet dat je bijvoorbeeld niet meer kunt factureren door een bug in een update. Daarom adviseren wij ook om bij iedere update te testen. Door uitvoerig te testen kom je er vroegtijdig achter wanneer de software niet werkt zoals het hoort en kun je hierop anticiperen. Dat is ook de reden dat Microsoft de RSAT-tool heeft ontwikkeld.

Het is dus sowieso verstandig om te testen bij het installeren van updates, maar dat is niet het enige moment waarop het slim is om te testen. Zo kun je de RSAT tool ook inzetten bij een User Acceptance Test, wanneer je bijvoorbeeld net bezig bent met de implementatie van Microsoft Dynamics 365 Finance en Supply Chain Management. Ten slotte is het ook aan te raden om nieuwe features in het systeem te testen. Je kunt nieuwe features eenvoudig ‘aanzetten’ in Feature Management in Dynamics 365, maar weet vooraf vaak niet wat de impact van die nieuwe feature binnen jouw organisatie precies is.

De RSAT tool is op dit moment alleen nog maar beschikbaar voor Dynamics 365 Finance en Supply Chain Management, en Retail. Microsoft werkt echter ook hard aan een vergelijkbare tool voor Business Central, het is enkel nog niet duidelijk wanneer deze verschijnt.

Wat levert automatisch testen op?

Je organisatie kan veel tijd besparen door de RSAT tool in te zetten voor automatisch testen, maar het levert je nog meer op. Zo is het een handige manier om meer inzicht te krijgen in je processen. De taakrecorders kunnen ook ingezet worden voor trainingsdoeleinden, waardoor bijvoorbeeld het inwerken van nieuwe medewerkers veel sneller en efficiënter wordt.

RSAT in de praktijk

Om je een beeld te geven van wat de RSAT tool jouw organisatie op kan leveren geven we je graag twee voorbeelden van organisaties waar wij RSAT implementeerden.

 1. Een grote internationale organisatie in de transportsector

Het eerste bedrijf is een grote internationale organisatie in de transportsector. Zij zijn actief in veel verschillende landen en hebben daarvoor verschillende administraties die allemaal aan de lokale wet- en regelgeving moeten voldoen. Voor deze lokalisaties biedt Microsoft niet altijd een passende oplossing, waardoor er ook veel software (add-ons) van independent software vendors (ISV’s) gebruikt wordt. Een UAT bij deze organisatie duurde – doordat alle software apart getest moet worden – veel langer dan de twee werkweken die Microsoft als best practice hanteert.

Na de implementatie van RSAT kan deze organisatie UAT tests binnen een week uitvoeren. Daarnaast besparen ze kosten, omdat ze minder resources nodig hebben voor de installatie van een update en zijn zij sneller up-to-date bij gewijzigde regelgeving in één van de landen waar ze actief zijn.

2. Een kleine handelsorganisatie

Ons tweede voorbeeld komt van een kleine handelsorganisatie met een kleine financiële administratie. De processen binnen deze organisatie waren niet vastgelegd, maar bevonden zich voornamelijk in de hoofden van de medewerkers. Dat zorgt niet alleen voor een kwetsbare situatie bij personeelsverloop, er was ook geen procedure voor het testen van software. Het testen van software zorgde sowieso voor een hogere werkdruk, omdat het niet eenvoudig was om medewerkers beschikbaar te maken voor deze werkzaamheden.

Door gebruik te maken van RSAT, kon deze organisatie de processen eenvoudig vastleggen middels de Taakrecorder. De opnames van de Taakrecorder zetten zij inmiddels niet alleen in om nieuwe software automatisch te testen, maar ook voor het trainen van nieuwe medewerkers.

Tijdens het webinar ‘Hoe rol je RSAT uit?’ liet ik in een demo zien hoe eenvoudig het automatisch testen werkt. Klik hier om dit webinar terug te kijken

Het RSAT test landschap

Helaas is automatisch testen niet iets wat je ‘zomaar’ implementeert: het is van groot belang dat je de processen binnen je organisatie helder in kaart hebt gebracht. Pas dan kun je aan de slag met automatisch testen.

Wat heb je nodig om gebruik te maken van RSAT?

RSAT staat niet op zichzelf. Het is nauw verweven en gekoppeld aan een aantal andere tools. Naast de RSAT tool heb je nodig:

 • De Business Process Modeller (BPM) helpt je bij het stap voor stap opslaan van je bedrijfsprocessen. Dankzij de koppeling met Azure DevOps komen je bedrijfsprocessen en je testplannen in DevOps terecht. Wanneer je iets in BPM verandert, heeft dit ook gevolgen voor je testplan.
 • Azure DevOps
 • De Dynamics 365 Taakrecorder
  De Taakrecorder vormt de basis van het testscript bij het gebruik van RSAT. Je legt de processen binnen je organisatie namelijk vast via de Taakrecorder. Deze maakt opnamen van alle handelingen in het proces. In deze korte filmpjes wordt dus precies weergegeven welke acties iemand uitvoert. Met behulp van RSAT kun je de opgenomen processen vervolgens dynamisch maken. Dat betekent dat je parameters (zoals {factuurnummer}-) in kunt vullen, zodat je iedere opname meerdere keren kunt gebruiken.

De Taakrecorder is daarnaast ook heel goed inzetbaar voor trainingsdoeleinden en het doorgeven van foutmeldingen.

Hoewel RSAT een ontzettend veelzijdige tool is, kun je het niet gebruiken om álles binnen Dynamics 365 Finance en Supply Chain Management te testen. Zo kun je RSAT (nog) niet gebruiken voor:

 • uploaden van een bankbestand
 • importeren van data met behulp van de Excel-plugin
 • versturen van facturen/batchtaken

Direct aan de slag met RSAT?

We kunnen ons voorstellen dat je staat te popelen om automatisch testen in jouw organisatie te implementeren. En met RSAT heb je alle middelen tot je beschikking. Daarom geven we je een stappenplan waarmee je direct met deze handige tool voor automatisch testen aan de slag kunt:

 1. Begin met het helder definiëren van alle processen binnen je organisatie
 2. Verdeel deze processen in ‘hapklare brokken’
 3. Neem iedere week de tijd om één van deze processen in de Taakrecorder te zetten
 4. Test iedere procestak uitvoerig zodra deze klaar is
 5. Herhaal bovenstaande stappen tot alle processen automatisch getest kunnen worden met RSAT

Wij helpen je graag

Natuurlijk helpen wij je graag bij de implementatie van RSAT. We begeleiden je dan van A tot Z en helpen je bij het opleiden van gebruikers. Wil je je liever helemaal niet bezighouden met automatisch testen, maar neem je liever ook geen risico’s bij de installatie van updates? Dan kunnen wij ook het volledige beheer van RSAT voor je oppakken. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Klik hier om het webinar over RSAT terug te kijken.  

Reageren is gesloten.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, blogs, downloads en events? Meld je aan voor de nieuwsbrief.