Werken als consultant bij Focus Enterprise Solutions

Kantoor Focus Enterprise Solutions - ERP

Kasper van Klooster aan het woord

Kasper van Klooster werkt sinds mei 2021 bij Focus Enterprise Solutions als consultant Dynamics 365 Supply Chain Management. We vroegen hem hoe hij het werken bij Focus Enterprise Solutions ervaart en wat zijn werk zo interessant maakt. Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Wij hebben momenteel meerdere vacatures open staan voor de functie van consultant.

Pittige start door coronamaatregelen

“Om heel eerlijk te zijn,” begint Kasper zijn verhaal, “was het in het begin best lastig om mijn draai binnen Focus Enterprise Solutions, (toen nog Broad Horizon Solutions) te vinden. Ik kwam natuurlijk in dienst op het moment dat alle coronamaatregelen nog volop golden en daardoor vond mijn onboarding vooral online plaats. Normaal vindt die natuurlijk op kantoor plaats, maar omdat toen iedereen gedwongen thuis werkte, ging dat niet.

Via online meetings heb ik kennisgemaakt met de verschillende teams en als ik aangaf dat ik ergens méér over wilde weten, dan werd daar een aparte afspraak voor ingepland. Dat was natuurlijk fijn, maar het duurde daardoor wel langer voor ik iedereen echt kende. Als iedereen op kantoor is, maak je toch sneller een praatje en leer je je collega’s snel op een informelere manier kennen. Uiteindelijk is het wel gelukt, maar het was nog best een uitdaging. Niet alleen in het leren kennen van mijn collega’s, maar daarna ook: hoe kun je aanhaken bij projecten en je nuttig maken? Gelukkig zijn onboarding sessies voor nieuwe collega’s nu grotendeels gewoon weer op kantoor.”

“Als een collega bij een klant een training geeft en nieuwe functionaliteit uitlegt, deelt hij zijn kennis ook met rest van de organisatie.”

Afwisselende functie

“Onze klanten zijn heel divers,” gaat Kasper verder, “en dat maakt dat ook ieder project anders is. Als consultant voor Dynamics 365 Supply Chain Management is het mijn taak de wensen en eisen van onze klant in kaart te brengen en vervolgens te onderzoeken in hoeverre er gebruikgemaakt kan worden van standaardoplossingen. Aangezien iedere klant zijn eigen wensen, maar vooral ook eigen processen heeft, is dat een uitdagende klus. Na de inventarisatie van de werkwijze en eisen, ligt de focus vaak op de afwijkingen. Dat zijn de processen en handelingen die klant specifiek zijn en die niet binnen de standaardoplossingen van Dynamics 365 Finance & Supply Chain Management passen. In overleg met de klant kijk ik dan of er echt maatwerk gebouwd moet worden, of we het met een ISV-product kunnen oplossen of dat zij toch hun werkwijze of proces een beetje moeten aanpassen. Daarbij spelen natuurlijk de kosten een rol, maar ook de vraag welke andere systemen zij al gebruiken. Komen zij van AX on-premise en willen ze naar de cloud? Of hebben zij nu een heel ander systeem? Dat soort vragen en discussies met klanten maakt het werk van een consultant bij Focus Enterprise Solutions wel echt afwisselend!” 

“Onze klanten zijn heel divers en dat maakt dat ook ieder project anders is.”

Je staat er niet alleen voor

“Vooral andere softwarepakketten die in gebruik zijn bij de klant zorgen zo nu en dan voor hoofdbrekens. Hoe kunnen we de koppelingen met deze systemen zo inrichten, dat beide systemen optimaal werken en naadloos met elkaar integreren? Gelukkig kan ik altijd een beroep doen op mijn collega’s als ik niet direct een oplossing heb, of niet weet hoe we de koppeling vorm moeten geven. Op grotere projecten zit je vaak sowieso al met twee Supply Chain Management consultants en dan heb je direct een sparringpartner. Maar ook op kleinere projecten is er altijd het vangnet van andere collega’s die je om raad kunt vragen. Dat geeft je het vertrouwen dat nodig is om ieder project tot een goed einde te brengen.” 

Blijven ontwikkelen is belangrijk

“Binnen Focus Enterprise Solutions is het belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen. Daarom krijg je als medewerker alle ruimte om je te certificeren. Om dat aan te moedigen wordt er zelfs ruimte voor je vrijgehouden in je agenda. Tijd die je kunt besteden aan je ontwikkeling is er dus voldoende. Natuurlijk moet je zelf wel initiatief tonen, maar Focus Enterprise Solutions doet er alles aan om het mogelijk te maken jezelf te blijven ontwikkelen. 

We merken ook steeds meer dat klanten goed op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen bij Microsoft. Weliswaar hebben zij vaak alleen hoog-over kennis, maar het zorgt er wel voor dat zij sneller vragen stellen en van ons het antwoord verwachten. Ook daarom is het dus belangrijk om je kennis op peil te houden. Binnen Focus Enterprise Solutions zijn er dan ook mogelijkheden om deel te nemen aan interne projecten. In deze projecten duikt een team dat bestaat uit consultants, solution architecten en ontwikkelaars in een nieuwe technologie van Microsoft. Op dit moment werk ik eenmaal per week aan een intern project op het gebied van Microsoft Power Platform. Dit helpt ons niet alleen bij de klant, maar we informeren ook onze collega’s intern, zodat iedereen er mee kennis en feeling mee krijgt. Ook als je er misschien nog niet dagelijks mee werkt bij jouw klanten.” 

“Maandelijks hebben we een meeting waarin we de stand van zaken op de projecten met elkaar doornemen, maar waar ook nieuwe functionaliteiten besproken kunnen worden. En als er behoefte aan verdieping is, dan plannen we daarvoor een aparte sessie in. Online of op kantoor, net wat het beste uitkomt.” 

Kennis delen

“De kennis die we opdoen, wordt binnen Focus Enterprise Solutions actief gedeeld. Op dit moment gaat dat vaak nog grotendeels per mail: collega’s die een sessie van Microsoft hebben gevolgd delen bijvoorbeeld de interessante aspecten van die sessie. Of als een collega bij een klant een training geeft en nieuwe functionaliteit uitlegt, deelt hij zijn kennis ook met rest van de organisatie. Vóór corona waren er ook maandelijks sessies die helemaal gericht waren op het delen van kennis, maar die zijn een beetje verdwenen door de corona maatregelen. Ik heb gehoord dat die pizza-sessies wel weer terugkomen, maar op dit moment vinden mensen zélf sowieso manieren om elkaar op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen en toepassingen. Dat is denk ik wat we geleerd hebben van de corona tijd, elkaar ook op andere manier informeren.   

Daarnaast is er maandelijks een meeting waarin we de stand van zaken op de projecten met elkaar doornemen, maar waar ook nieuwe functionaliteiten besproken kunnen worden. En als er behoefte aan verdieping is, dan plannen we daarvoor een aparte sessie in. Online of op kantoor, net wat het beste uitkomt.” 

“Sinds de organisatiewijziging van Broad Horizon naar Focus Enterprise Solutions zijn de lijnen nog korter geworden: je kunt altijd bij iedereen aankloppen voor een praatje of als je ergens mee zit.”

Vrijheid zonder drempels

“Want binnen Focus Enterprise Solutions is het niet verplicht om op kantoor te werken, maar het kan wel. Hybride werken is hier echt de norm. Als je liever thuis werkt en je agenda laat het toe, is dat geen enkel probleem. Natuurlijk gaat dat wel altijd in overleg met de klant: aan het begin van een project zul je nu eenmaal vaker bij de klant op locatie moeten zijn om het bedrijf en de mensen goed te leren kennen. Maar in een later stadium is daar vaak meer mogelijk in en kun je deels thuis, deels op kantoor en deels bij de klant werken. 

Zelf vind ik het wel fijn om minimaal één of twee keer per week naar kantoor te gaan. De sfeer is er goed en het is fijn om weer collega’s om je heen te hebben na zo lang verplicht thuiswerken. Sinds de organisatiewijziging van Broad Horizon naar Focus Enterprise Solutions zijn de lijnen nog korter geworden: je kunt altijd bij iedereen aankloppen voor een praatje of als je ergens mee zit. Iedereen, tot het management aan toe, zit in dezelfde ruimte. Dat maakt dat je nooit over een drempel hoeft om met iemand te praten of te overleggen,” sluit hij af. 

Is na het lezen van dit interview jouw interesse gewekt? Solliciteer dan naar de functie als consultant.
Check onze werkenbij website voor onze verschillende vacatures: werkenbij.focus-solutions.nl

Reageren is gesloten.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, blogs, downloads en events? Meld je aan voor de nieuwsbrief.